Pengar på fickan : roman / Asta Olivia Nordenhof ; översättning av Johanne Lykke Holm.

By: Nordenhof, Asta Olivia, 1988- [aut]Contributor(s): Holm, Johanne Lykke, 1987- [trl]Material type: TextTextLanguage: Swedish Original language: Danish Series: Scandinavian Star ; 1Publisher: Stockholm : Norstedts, 2021Description: 211 sidor 20 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789113111315Uniform titles: Penge på lommen Svenska Subject(s): Parrelationer | Fartyg | Mordbrand | Couples | Ships | Arson | Danmark -- FynGenre/Form: Samhällsskildringar | Romaner DDC classification: 839.8138 Other classification: Hceda.01 Summary: Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021! Ett uppkäftigt danskt upprop mot kapitalismens samvetslösa profitjägare, en dröm om välstånd och ett porträtt av förlorad kärlek. Pengar på fickan är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle, en tillvaro kantad av våld och hela tiden hotad av den liberala finanspolitikens glupska maskineri. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Mordbranden som inträffade 1990 kostade 159 människor livet och motiven var ekonomiska; det visade sig handla om ett försäkringsbedrägeri. På ett elegant sätt väver Nordenhof en roman kring katastrofen och vad som föregick den. Pengar på fickan är första delen i en tänkt heptalogi. Ur juryns motivering till Per Olov Enquists pris 2020: "Ett nationellt trauma står som klangbotten för hennes roman och författaren briljerar i skildringen av nära mänskliga relationer, vilket visar att inledningen på hennes uttalade heptalogi också är inledningen på ett nordiskt litterärt verk som på ett obevekligt sätt, och med den mänskliga psykologin i förgrunden, griper sig an avgörande civilisatoriska frågor."
Item type: Bok List(s) this item appears in: Töreboda nya böcker sep 2022
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Home library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Hjo bibliotek
Skönlitteratur
Vuxen Hce (Browse shelf (Opens below)) Available 455000679664B
Bok Karlsborg bibliotek
Skönlitteratur
Vuxen Hce (Browse shelf (Opens below)) Available 4550000064440
Bok Mariestads bibliotek
Skönlitteratur
Vuxen Hce (Browse shelf (Opens below)) Available 45500151690D9
Bok Skövde stadsbibliotek
Skönlitteratur
Vuxen Hce (Browse shelf (Opens below)) Available 455000901604B
Bok Tidaholms bibliotek
Skönlitteratur
Vuxen Hce (Browse shelf (Opens below)) Available 4550005127581
Bok Töreboda bibliotek
Skönlitteratur
Vuxen Hce (Browse shelf (Opens below)) Under arbete 21212271473EB
Total holds: 2

Första svenska upplaga 2021

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021! Ett uppkäftigt danskt upprop mot kapitalismens samvetslösa profitjägare, en dröm om välstånd och ett porträtt av förlorad kärlek. Pengar på fickan är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle, en tillvaro kantad av våld och hela tiden hotad av den liberala finanspolitikens glupska maskineri. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Mordbranden som inträffade 1990 kostade 159 människor livet och motiven var ekonomiska; det visade sig handla om ett försäkringsbedrägeri. På ett elegant sätt väver Nordenhof en roman kring katastrofen och vad som föregick den. Pengar på fickan är första delen i en tänkt heptalogi. Ur juryns motivering till Per Olov Enquists pris 2020: "Ett nationellt trauma står som klangbotten för hennes roman och författaren briljerar i skildringen av nära mänskliga relationer, vilket visar att inledningen på hennes uttalade heptalogi också är inledningen på ett nordiskt litterärt verk som på ett obevekligt sätt, och med den mänskliga psykologin i förgrunden, griper sig an avgörande civilisatoriska frågor."


Gullspångs bibliotek Hjo stadsbibliotek Karlsborgs bibliotek Mariestads Stadsbibliotek Skövde stadsbibliotek Tibro bibliotek Tidaholms stadsbibliotek Töreboda kommunbibliotek