Vad dina ögon såg : berättelsen om hur Ester och Leon överlevde / av Snezana Bozinovska.

By: Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Stockholm : Norstedts, [2021]Manufacturer: 2021Description: 270 sidor, 8 onumrerade planschsidor illustrationer 22 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789113109466
Subject(s): Genre/Form: DDC classification:
  • 940.5318092 23/swe
Other classification:
  • Lz Rytz, Ester
  • Lz Rytz, Leon
  • Koafh-mb.54
Summary: Ester och Leon Rytz var bara barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren under andra världskriget, som Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. De miste allt: sina familjer, sitt land, sin ungdom. Mot alla odds lyckades de överleva avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och till och med dödsmarschen från lägret. De kom så småningom till Sverige som flyktingar, svårt präglade av sina upplevelser. Men när de träffades i Borås, där båda hade hamnat i den framväxande textilindustrin, visste de inte vad den andra gått igenom. Leon såg Ester på stan och blev blixtförälskad, utan att veta om att hon bar på samma slags trauma som han själv. Två polskjudiska ungdomar förenades i en beslutsamhet att skapa sig ett nytt liv tillsammans. Att gå vidare och leva - inte bara överleva. Det här är berättelsen om paret Rytz, några av de sista rösterna från Förintelsen, som ännu kan vittna om vad deras ögon såg.
Item type: Bok
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Home library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Karlsborg bibliotek Biografier Vuxen Lz Rytz, Ester Available 2067747144614
Bok Mariestads bibliotek Konstrummet Vuxen Lz Rytz, Ester Available 455004868912C
Bok Skövde stadsbibliotek Biografier - övre plan Vuxen Lz Rytz Available 45500487031CD
Bok Tibro bibliotek Biografier Vuxen Lz Rytz, Ester Available 4550042118743
Bok Tidaholms bibliotek Biografier Vuxen Lz Rytz, Ester Available 10033031149861
Bok Töreboda bibliotek Facklitteratur Vuxen Lz Rytz Available 21216071473C0
Total holds: 0

Ester och Leon Rytz var bara barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren under andra världskriget, som Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. De miste allt: sina familjer, sitt land, sin ungdom. Mot alla odds lyckades de överleva avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och till och med dödsmarschen från lägret. De kom så småningom till Sverige som flyktingar, svårt präglade av sina upplevelser. Men när de träffades i Borås, där båda hade hamnat i den framväxande textilindustrin, visste de inte vad den andra gått igenom. Leon såg Ester på stan och blev blixtförälskad, utan att veta om att hon bar på samma slags trauma som han själv. Två polskjudiska ungdomar förenades i en beslutsamhet att skapa sig ett nytt liv tillsammans. Att gå vidare och leva - inte bara överleva. Det här är berättelsen om paret Rytz, några av de sista rösterna från Förintelsen, som ännu kan vittna om vad deras ögon såg.