Barnen som överlevde : livet efter Förintelsen / Rebecca Clifford ; översättning: Nils Sjödén.

Av: Medverkande(n): Materialtyp: TextTextSpråk: Svenska Originalspråk: Engelska Utgivningsuppgift: Göteborg : Daidalos, [2022]Tillverkare: Falun : ScandBook, 2022Beskrivning: 430 sidor, 12 onumrerade planschsidor illustrationer 21 cmInnehållstyp:
  • text
Medietyp:
  • unmediated
Bärartyp:
  • volume
ISBN:
  • 9789171736499
Originaltitel:
  • Survivors Svenska
Ämnen: DDK-klassifikation:
  • 940.53180922 23/swe
Annan klassifikation:
  • Koafh-a.54
Sammanfattning: NOMINERAD TILL WOLFSON HISTORY PRIZE 2021. FINALIST I CUNDILL HISTORY PRIZE 2021. Hur ska vi kunna förstå oss själva om vi inte vet varifrån vi kommer, inte känner till vår bakgrund? Den här frågan hemsökte barn som överlevde Förintelsen och bara hade vaga minnen – eller inga minnen alls – av tiden före kriget. Barnen visste inte alltid vad de egentligen hette, vilka deras föräldrar var eller var de hade fötts. I denna bok låter oss historikern Rebecca Clifford möta ett antal judiska barn som hade drabbats av det här svårhanterliga ödet. Vi får följa barnen genom livet, ta del av deras tonår, vuxentillvaro och ålderdom. Se dem uppfinna sig själva – inför andras ögon såväl som sina egna. Clifford bygger framställningen på arkivmaterial av olika slag och andras och egna intervjuer. Hon vidgar perspektivet till att omfatta också människor som på olika vis tog hand om barnen efter krigsslutet och intresserar sig även för de forskare som studerade barnen, till exempel Anna Freud. Clifford vill framför allt kartlägga de långsiktiga följdverkningar som barnens erfarenheter av Förintelsen fick och lyfta fram den kamp barnen – som ofta fick höra att de hade haft tur – var tvungna att föra för att erövra rätten till en identitet som förintelseöverlevare. Resultatet har blivit en rik och ofta överraskande berättelse om vad en barndom präglad av förluster och uppbrott kan innebära – och om vad livet efter en sådan barndom har för omkostnader. Rebecca Clifford är professor i Europeisk historia vid Durham University.
Exemplartyp: Bok
Betyg
    Medelbetyg: 0.0 (0 röster)
Bestånd
Exemplartyp Hembibliotek Avdelning Hyllsignatur Status Förfallodatum Streckkod Exemplarreservationer
Bok Hova bibliotek Facklitteratur Vuxen Koa Tillgänglig 455041451883D
Bok Mariestads bibliotek Facklitteratur Vuxen Koafh Tillgänglig 21735781493DA
Bok Skövde stadsbibliotek Tysta rummet - övre plan Vuxen Koafh Tillgänglig 45504296450DD
Bok Tibro bibliotek Facklitteratur Vuxen Koafh Tillgänglig 8006858323647
Bok Tidaholms bibliotek Facklitteratur Vuxen Koafh Tillgänglig 45504140675CD
Bok Töreboda bibliotek Facklitteratur Vuxen Koa Tillgänglig 21221071473EC
Antal reservationer: 0

NOMINERAD TILL WOLFSON HISTORY PRIZE 2021. FINALIST I CUNDILL HISTORY PRIZE 2021. Hur ska vi kunna förstå oss själva om vi inte vet varifrån vi kommer, inte känner till vår bakgrund? Den här frågan hemsökte barn som överlevde Förintelsen och bara hade vaga minnen – eller inga minnen alls – av tiden före kriget. Barnen visste inte alltid vad de egentligen hette, vilka deras föräldrar var eller var de hade fötts. I denna bok låter oss historikern Rebecca Clifford möta ett antal judiska barn som hade drabbats av det här svårhanterliga ödet. Vi får följa barnen genom livet, ta del av deras tonår, vuxentillvaro och ålderdom. Se dem uppfinna sig själva – inför andras ögon såväl som sina egna. Clifford bygger framställningen på arkivmaterial av olika slag och andras och egna intervjuer. Hon vidgar perspektivet till att omfatta också människor som på olika vis tog hand om barnen efter krigsslutet och intresserar sig även för de forskare som studerade barnen, till exempel Anna Freud. Clifford vill framför allt kartlägga de långsiktiga följdverkningar som barnens erfarenheter av Förintelsen fick och lyfta fram den kamp barnen – som ofta fick höra att de hade haft tur – var tvungna att föra för att erövra rätten till en identitet som förintelseöverlevare. Resultatet har blivit en rik och ofta överraskande berättelse om vad en barndom präglad av förluster och uppbrott kan innebära – och om vad livet efter en sådan barndom har för omkostnader. Rebecca Clifford är professor i Europeisk historia vid Durham University.